Leiner Laura - Akkor szakítsunk


Sziasztok!
Leiner Laura neve mindenkinek ismerősen csenghet és talán nincs olyan lány, aki nem olvasta volna Laura könyveit. Kivéve engem, akinek az életéből kimaradt az SZJG könyvsorozat, de eldöntöttem, hogy ezen változtatni fogok, így a legutóbbi könyvtári látogatásom során az Akkor szakítsunk c. könyvével tértem haza.

Fülszöveg:

Szilveszter. A kötelező jókedv napja. Amikor muszáj bulizni. Lia és Norbi karácsony előtt szakítottak ugyan, de Szánkó szilveszteri buliját nem akarják kihagyni. Eszti és Csabi, a tökéletes pár, velük együtt indulnak szórakozni. Miután Szánkó bulija a város másik végében lesz, Lia bátyja, Szilkó vállalja a sofőr szerepét. De szigorúan csak az odaútra vonatkozóan. Csak aztán minden másképp alakul…

Véleményem:
Vigyázat az értékelés spoilert tartalmaz!

Leiner Laura egy elismert írónő, aki sok tinédzserrel megszerettette az olvasást. Ahogy azt fentebb is említettem én még nem olvastam Laura könyveit, így nem voltak elvárásaim az írónővel szemben, azaz teljesen tiszta lapról indult nálam.
A borító azonnal elnyerte a tetszésemet. A lap felszakadása számomra a szakítást jelképezi és a felette lévő szöveg nagyon találó a főszereplők kapcsolatát tekintve, ahogy a cím is, ami rövid, mégis remekül passzol a történethez. 
Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk egy szilveszter éjjelt (pár visszaemlékezéssel és egy epilógussal) mutat be a könyv. Lia és barátja, Norbi karácsony előtt szakítottak, így a lány teljesen maga alatt van. Legjobb barátnőjével, Esztivel megosztja bánatát, de már az első oldalakon sejteni lehet, hogy a kettőjük barátsága nem igazi, amit a későbbiekben be is bizonyítanak. Lia bosszúhadjáratot indít miután megtudja, hogy Norbi továbblépett rajta és egy másik lánnyal fog találkozni Szánkó buliján, ahová eredetileg együtt mentek volna. Rettentően dühös és kissé féltékeny, de az utóbbit még véletlenül sem vallaná be senkinek. A Norbi elleni bosszúja a közösségi oldalakon veszi kezdetét. A depis, lehangolt, szakítós idézeteket boldog kiírások és képek váltják fel. Próbálja elhitetni mindenkivel, hogy Norbihoz hasonlóan ő is továbblépett és úgy dönt, hogy ő is elmegy Szánkó bulijába. Megkéri bátyját, hogy vigye el őt és két barátját, aki kedvetlenül, de végül igent mond, sőt még egy álbarátot is szerez a lánynak. Lia kicsinosítja magát (és megtanulja a Youtube tutorial videók alapján hogyan kell hihetően mosolyogni...atyaég) és már mindent eltervezett, de tervei között nem szerepelt, hogy Csabi és Eszti elhívja Norbit is. Eszti elméletileg Lia barátnője, de ennek ellenére elhitte a lány színjátékát és Csabival meghívták Norbit is. Lia az első sokk után, úgy dönt, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a kialakult helyzetből. Lia és Norbi folyamatosan marakodnak és gyerekes veszekedésük sokszor idegesített, de a tökéletesnek titulált pár is, akikre mindent lehet mondani csak azt nem, hogy tökéletesek. Laura rajtuk keresztül akarta bemutatni, hogy nem létezik tökéletes pár, de túl édesek, pozitívak és ezáltal valósághűtlenek voltak. Megjegyezném senki sem ismeri a másik minden múltbeli ismerősét, így Csabi folytonos számonkérése számomra már a nevetséges kategóriát súrolta. Norbi és Lia pedig már a másik véglet, akik kiforgatják egymás szavait, amit félre lehet érteni azt félre is értik, megsértődnek egymásra 2 percenként és állandóan a nagy semmin vitatkoznak. A szakításuk okáról már ne is beszéljünk. Az éjszaka folyamán a szereplők egyik helyről a másikra mentek és pár titokra is fény derült.
A karaktereket tekintve Lia egy akaratos, önző, felszínes, énközpontú, hisztis lány, aki elvárta, hogy Eszti mellette álljon, de amikor neki kellett volna, magára hagyta. Csabi és Eszti rózsaszín románcát Eszti tönkretette és ezt követően mindenki utálni kezdte. Eszter tette, butácska magatartása és Csabi jellemtelensége miatt nem sikerült megkedvelnem őket. Ákos egy nagyon idegesítő és felesleges karakter, aki mindenhol feltűnt. Gondolom viccesnek szánta az írónő, de egyáltalán nem volt az, ahogy az idétlen Szánkó és Golyó nevek sem. Szilkó az egyetlen értékelhető karakter, aki antiszociális, őszinte és próbál jó bátyként viselkedni. (Az este folyamán sokat változik a kapcsolatuk Liával.) A szarkasztikus humora sokszor megnevettetett, de azt még mindig nem értem, hogy egy olyan fiú, mint Szilkó hogy nem vette észre, hogy lassan kifogy a benzin. Szilkót előző barátnője, Era megcsalta, ami mély nyomot hagyott benne, de végül sikerült lezárnia a múltat, aminek igazán örültem. 

Összességében
Laura egyszerű, gördülékeny stílusának és humorának köszönhetően gyorsan haladtam vele. Az Akkor szakítsunk egy könnyű, délutáni olvasmány, ami kellő kikapcsolódást biztosít, de nem kell tőle túl sokat várni. Stílusban leginkább a lol könyvcsalád tagjaihoz tudnám hasonlítani. Biztos vagyok benne, hogy amint alkalmam nyílik rá olvasni fogok még az írónőtől pl: az Ég veled című könyvének a fülszövege nagyon felkeltette az érdeklődésemet. 

Kedvenc karakter: Szilkó 
Legidegesítőbb karakter: Ákos
Kedvenc idézet: "- Hát... Ti balhéztatok, mi nem. Ti állandóan vitáztatok, mi még szinte soha sem. Ti nem értettetek egyet semmiben, mi mindenben egyetértünk. Ti külön ettetek, mi nem. Ti nem illettetek össze, mi viszont igen - magyarázta, nekem pedig megállt az álompite a kezemben.
- Kiegészíthetem? - kért szót Szilkó.
- Persze - mosolygott rá Eszti kedvesen.
- Akkor nem röhögtem, amikor ők szakítottak - mutatott ránk. - Akkor viszont fogok, amikor majd ti - zárta le a beszélgetést a bátyám."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése